Tabancalar

İlk baştan beri tabancalar savunma amaçlı ufak silahlar olarak tasarlandılar. Her ne kadar bugün hedef yarışmaları veya av için tasarlanan tabancalar olsa da tabancaların çoğu savunma amaçlı tasarlanır. Bu sebeplerden, tabancalar gizli kalmaları ve kolay taşınmaları için ufak boyda yapılır. Bu, tabancaların yasal tanımıdır ve tabancalar gizlenebildikleri için tehlikeli sayılıp yasalarla kontrol altına alınırlar.
Tabancalar, sert metaldan (krom, nikel, paslanmaz çelik) veya son zamanlarda sert plastikten yapılıyor. Tabancaları sınıflandırırsak günümüzde en çok kullanılan 3 tür tabancanın olduğunu söyleyebiliriz. Yarı-otomatik sarjörlü tabancalar, toplu tabancalar (revolver ya da altıpatlar) ve tek atışlık tabancalar. Aynı zamanda hafif silahlar olarak  bilinir.

– Yarı-Otomatik Tabancalar
Yarı otomatik tabancalar toplu tabancalara göre daha yeni. 19. yüzyılın sonlarnda özellikle John Browning’in çalışmaları sonucu yapılmışlar. Aslına bakarsanız bugün ortalıkta dolaşan tüm yarı-otomatikler dizaynını Colt 1911A 45 ve Browning Hi-Power 9mm’den alıyor.

Yarı-otomatiklerin en büyük avantajı boş kovanı atmak, horozu kaldırmak ve yeni mermiyi içeri almak için patlayan fişeğin geri tepme gücünü kullanması. Bu, birden fazla atışın hızla yapılmasını sağlıyor. Yarı otomatikler toplu tabancaların aksine sadece bir adet yuvaya sahip. Mermiler tabancanın kabzasındaki şarjörde bulunuyor. Şarjör 15’e kadar veya daha fazla mermiyi şarjörün tipine göre tek veya çift sütunlar halinde içinde bulunduruyor. Atışlardan sonra şarjör boşaldığı zaman çıkarıp yerine yeni bir tanesini takmak çok kısa sürüyor. Artı, bu tabancalarda kimi tetiği kilitleyen, kimi horozu kilitleyen emniyetler bulunuyor.Dezavantajları ise toplu tabancalara göre daha karmaşık bir mekanizmaya sahip olmaları.

Yarı-otomatik tabancalar aksiyonlarına göre üçe ayrılıyorlar:

 Tek aksiyonlu yarı-otomatiklerde eğer horoz yukarıda değilse, ateş etmek için horozu kendiniz kaldırmanız gerekir. Horoz atıştan sonra mekanizma tarafından kaldırılır.

 Çift aksiyonlu yarı-otomatiklerde eğer horoz yukarıda değilse, tetiğe basmanız halinde mekanizma horozu kaldırır; fakat tek aksiyonlu gibi horozu kendiniz de kaldırabilirsiniz. Atıştan sonra ise yine mekanizma horozu kaldırır.

 Sadece çift aksiyonlu yarı-otomatiklerde horoz elle veya mekanizma tarafından kaldırılamaz. Her atıştan sonra tetiğe basmanız horozu kaldırır.

Tabanca Tekli Atış Ses Efekti 1 - YouTube

– Toplu Tabancalar

Toplu tabancaların yarı-otomatiklere göre bazı avantajları var. Daha ucuzlar, daha basit bir yapıları var, daha güvenliler, ve yeni başlayanlar için bile kullanılmaları daha kolay. Mermi seçmeden daha uzun ve güçlü Magnum fişekleri kullanabiliyorlar. Ayrıca yarı-otomatiklere göre isabet oranları yüksek. Fakat, diğer taraftan, az mermi alıyorlar.

 Tek aksiyonlu altıpatlarda tetiği çekmek, horozu sadece düşürüyor. Yani horozu atıştan önce elle kaldırmanız gerekiyor.

 Çift aksiyonlu altıpatlarda tetiği çekmek hem horozu kaldırıyor, hem düşürüyor. Ama yarı-otomatiklerin tersine horoz atıştan sonra horoz aşağıda kalıyor.

 Sadece çift aksiyonlu altıpatlarda horozu elle kaldıramıyorsunuz. Tetik kaldırıyor. Bu tipler genelde dahili horoza sahip oluyor.

Mermiler dönen silindir içindeki bireysel yuvalarda bulunuyor. Horoz kalkınca, silindir dönüyor ve bir yuvayı namlu ve iğneyle aynı hizaya getiriyor. Tetiğe basılıp horoz düşünce mermi ateşleniyor. Tüm mermiler ateşlendiği zaman silindir yana doğru açılıyor, boşaltma çubuğu sayesinde boş kovanlar dışarı atılıp yeni mermiler yükleniyor.


Yorumlar